View House | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 038
  4. View House

View House

Johnston MarkLee | Diego Arraigada

View House
By Redazione The Plan -

Standing alone in its own plot near Rosario on the rolling Argentine plains, View House occupies a 2100 sqm allotment in the grounds of the Kentucky Club de Campo. The design by Sharon Johnston, Mark Lee and Diego Arraigada takes into account the potential and the constraints of the suburban setting. The focus is on the way the building relates to its specific surrounds, namely an outlying green plot on the edge of a compound. The two-storey building is a concentrated mass, striking for its minimal footprint. Visually too, it appears as a compact element in its setting. The traditional division into main, side and back façades has been done away with. The building’s volume is a curvilinear multi-facetted continuum that also modulates the relationship between interior and exterior. The result is a series of oblique fronts that in turn become the main elevation depending on where you are standing. The architecture has a formal, ‘tectonic’ complexity. A single solid volume has been cut up and gouged out, and then put back together again in a slightly different geometrical shape. The result is a series of dynamic exteriors. The architecture sits squarely on the ground yet seems uplifted. The forms appear compact yet at the same time project outwards. Inside, spatial layout is a spiralling continuum from the ground floor up to the terrace-roof. The varying sized windows are placed so as to frame particularly pleasant views of the landscape. They have also been disposed to take into account future developments around the plot. The sequence of openings choreographs the natural illumination of the interiors, using to advantage the gradual variations over the day and exploiting natural internal ventilation to avoid excessive mechanical air-conditioning loads. Windows vary in height, orientation and depth, presenting a wide variety of external views. Inside, carved-out, cut-away volumes are dynamically stacked, contributing to the sense of a sequence of interlocking spaces...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054