Shark Alley House | The Plan
  1. Home
  2. Magazine 2009
  3. The Plan 034
  4. Shark Alley House

Shark Alley House

Fearon Hay Architects

Shark Alley House
By Redazione The Plan -

Shark Alley House is a summer holiday home on Great Barrier Island, 90 kilometres northeast of Auckland, New Zealand and reachable by sea or short-hop flights. The island’s main attraction is its natural beauty. Strict environment safeguard laws are in force to protect certain rare plant and animal species.
Sited at the southern end of Medlands Beach between the sea and a backdrop of protective hills, half way between sandy shore and steep hills covered with native bush, the residence designed by Fearon Hay Architects fits unobtrusively into its natural context. Its extremely essential lines are very much in keeping with life amidst virgin surroundings.
The tight ground plan of this single storey building creates a series of well-defined environments. The night zone on the south side comprises two separate areas. The first - two master bedrooms, each with their own bathroom - cantilevers over the ground on a suspended concrete floor and is connected to the day zone, kitchen and other communal areas by an internal corridor. The second night area, set into the hillside, comprises two more bedrooms with a shared bathroom. This more reserved zone is reached via a central exterior court.
The key features of the house are: a low-profile rear that seems to slot into the hill; the north-facing glazed front offering stunning views of the bay, and the striking L-shaped plan of the central living space. An inward facing veranda edges the court of the house with its plasterboard white ceilings adding an elegant touch to this environment and turning it into a luminous extension of the interior living area. The courtyard has a stone fireplace and is paved to cater for outdoor activities.
The inward and outer perimeter walls are huge sliding glass panels on tracks. When slid back, the L-shaped interior becomes to all intents and purposes an outdoor veranda punctuated only by slender structural pillars. A continuum is created between inside and out that...

Proceed with your preferred purchase option to continue reading
Digital

Digital

5.49 €
Print

Print

15.00 €
Subscription

Subscription

From 35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054