A Metropolitan Jungle
  1. Home
  2. Contract & Interior Design 06
  3. A Metropolitan Jungle

A Metropolitan Jungle

TiTi Palacio Restaurant

Atelier OLK

A Metropolitan Jungle
By Redazione The Plan -

Built in the 1960s in the fourth arrondissement to house the offices of the city’s administration, the Préfecture of Paris is a massive, unyielding and austere complex on the edge of the Marais. Characterized by a grid-like façade, it appeared closed and inaccessible, almost foreign to the vibrancy of its context. The Réinventer Paris call for proposals has transformed it into a lively and dynamic mixed-use building: the new La Félicité Paris Sully-Morland. 

The call for bids was won by David Chipperfield Architects, BRS architectes ingénieurs and CALQ Agence d’Architecture, who focused on respecting the history of the building, in accordance with the constraints set by the program. To mediate the relationship between the context and the essential mass of the complex, two new buildings were constructed on the sides facing the Seine and Boulevard Morland, respectively. The new additions open up the ground floor – raised from the ground, they rest on a system of pillars and arches, encouraging the permeability with the outside. 

Atelier OLK Ristorante TiTi Palacio | © Rodrigo Apolaya, courtesy Atelier OLK

The TiTi Palacio restaurant is on the second floor of the new building located on Boulevard Morland. Atelier OLK designed the space drawing inspiration from the Crystal Palace, constructed in 1851 by Joseph Paxton for the first Great Exhibition. 

Like the famous architecture, the space is enclosed in a volume mainly consisting of glass and steel and is reminiscent of a large greenhouse – a suggestion that is emphasized by the presence of many plants that fill the space. The architects of Atelier OLK designed the restaurant without walls or divisions to respect Chipperfield’s original concept of having singular, large environment 50 m long, supported by columns and without internal partitions.

Atelier OLK Ristorante TiTi Palacio | © Rodrigo Apolaya, courtesy Atelier OLK La caffetteria richiama l’atmosfera  di un bar all’aperto: le sedie tipiche  da bistrot sono racchiuse in un perimetro virtuale creato dalle piante; lampadari a bulbo simulano l’effetto dei lampioni di strada e permettono l’installazione di luminarie decorative.

The presence of modular and custom-made furnishings, metal arches and plants creates different environments, subdividing the rectangular space into three distinct areas. The cafeteria and the restaurant are on either end and the veranda is in the center.

The entire restaurant is flooded with light: the soft color palette of green and pink hues matches the neutral color of the light wood and wicker chairs. The plants are the finishing touch, conveying a sense of peace and contact with nature. The modularity of the furniture elements distinguishes the different functions of the spaces. The cafeteria area is a more lively and dynamic space, with tables and seating typical of a bistro, that transmit the idea of being outdoors. In the restaurant, the atmosphere is more intimate and relaxed, characterized by the semi-circular seating upholstered with striped fabric and protected by wicker screens. The veranda is a sort of “greenhouse within a greenhouse” and allows guests to observe the other angles of the restaurant and enjoy the view of Paris. 

Atelier OLK Ristorante TiTi Palacio | © Rodrigo Apolaya, courtesy Atelier OLK Il ristorante occupa il secondo piano  del corpo di fabbrica di nuova costruzione, su Boulevard Morland:  le superfici vetrate delle chiusure fanno intravedere gli interni, punteggiati  da piante e piccole luci, che ricordano una piccola giungla urbana.

Near the veranda is the cornerstone of the project: the bar. Designed using a rectangular diagram, it is in the center of the restaurant and is accessible from all sides. A counter 40 m long with a marble countertop and green hand-crafted tile coverings dominates this area. Overhead lighting, hung from metallic arches that also support climbing plants, creates a highly evocative atmosphere. 

After the sunset, the transparency of the glass surfaces makes the restaurant glow in the Parisian night, causing it to resemble a luminous jungle in the heart of the French capital.

Location: Paris, France
Client: France Hostels
Completion: 2022
Gross Floor Area: 700 m2
Architect: David Chipperfield Architects, BRS architectes ingénieurs, CALQ Agence d’Architecture
Interior Design: Atelier OLK (Olivier Lekien Architecte)

Consultants 
Lighting: Reflet
Landscape: Merci Raymond
Graphic Design: Joanna Spadiliero

Photography: Rodrigo Apolaya, courtesy of Atelier OLK

You might also like:
Contract & Interior Design 06
Contract & Interior Design 06

THE PLAN Contract 6 is the sixth special supplement to THE PLAN dedicated to the contract market and interior design. Out in April 2023 with THE PLAN 145, the publication brings together over 20 of the most significant projects on the international s... Read More

Paper Version Paper Version
12.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054