1. Home
  2. Award 2019
  3. Culture
  4. Waterfront Art Gallery

Waterfront Art Gallery

Lacime Architects

Culture  /  Completed
Lacime Architects
The project is located on the west bank of Xianghu Lake, Nanchang City. The large-scale block form of the new town is markedly different from the “natural” structure of the old town. Fu River that derives from the “Tengwangge Delta” tries to preserve the landscape characteristics of this city, and turns the bridge into a major element of urban design. This case intends to obtain evidence from the morphological memory of city, and remains in the frontier of the cultural landscape.

The Wanshou Palace and Wanshou Tower are located on the south and north bank of Xianghu Lake respectively, and thereby acquire a vastness in terms of perception. The original idea of the project was to elevate the terrain, preserve the urban green space, and erect up a new building to fill the gap in the landmark nodes resulted from the along-the-lake planning.

Relying on the typology concept, the ring bridge with a sense of sculpture is embedded into concept, which serves both as a connector for the main building and as a response to the undercrossing tunnel in the adjacent Jiuzhou Street.

The rectangular gallery is grafted onto the two courtyards in terms of its volume, and the reception hall, exhibition hall, and lounge are horizontally arranged. The lower courtyard faces to the north, guiding the spectators toward the entrance through the arc-shaped wall formed by the enclosed ring bridge. The office area is vertically arranged in the second courtyard, which are open to the external courtyard on the south side. Using as a space frame, the opposite of the ring bridge expands naturally to form the leading area of the foyer. The space accumulation on different scales, the replication of shapes on the plane and in the altitude bring a dynamic, yet restrained and unique perception for the two parts.

The structural design is not only to solve and realize the function, but to reveal the formal logic behind it. The final one-sided suspending box girder that we finally adopt solves the critical problem in the design: how flexible and autonomous parts are integrated to form a whole that generates cohesion.

Wander through the urban greening space and get to the commemorative entrance to the courtyard. On the left is the glass foyer, one can enter straightly into the resting area under the 21m structure span, or step onto the ring bridge on the right. The starting points of two streamlines are also the ending points. The focus is the use of the empty space as a critical concept of design, creating a public space for small buildings.

The wall plays a very important role in the building, and the bearing courtyard wall highlights all the horizontal arrangement structure for the final form of the building. 19,000 pieces 25-degree gray slabs are hung on the volume that has an affinity with the ground to create the simplest details.

What we want to create is such a quiet and powerful public space. The tangible ring structure creates an invisible multi-dimensional streamline, and the sculptured ring structure presents an impression of progressive landscapes.

Credits

 Nanchang
 China
 Nanchang Vanke
 10/2018
 1192.45 mq
 ZhaoQing Song
 Jinxing Zhao, Yichen Fang, Zhexiang Li
 Lacime Architects
 XingzhiArchitecture

Curriculum

Lacime Architects upheld the architectural philosophy "Simplify complicated material" since it was established in Shanghai. The name "Lacime" was given by founder Song Zhaoqing. It comes from French which means"peak"and express the aim to design first-class architecture work.
After 13 years'development, we have over 500 architects and rich experience in the large projects in china and overseas. We actively participate in the residential, commercial, cultural, tourism and various type of work, aiming to cultivate local talents, integrate elite design team and provide best solutions to the clients.

http://www.lacime-sh.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054