Mudu Library in Shangai
  1. Home
  2. Architecture
  3. Mudu Library, a wooden reading room alongside Mudugang River

Mudu Library, a wooden reading room alongside Mudugang River

The project features an industrialized model building located in an open space which will be developed into an urban public green space in the future

Atelier Diameter

Mudu Library in Shangai
By Atelier Diameter -

Mudu Library is an industrialized model building located in an open space which will be developed into an urban public green space in the future. Named after the nearby Mudugang River, the building is designed to be a riverside reading room. Although this library is not considered as a permanent building, the adaptability to the surroundings is still taken into account in the design process.

Solutions such as wood structure, prefabricated construction and lightweight frame are applied to achieve sustainability, easy-built process, and to minimize environmental impact. Through this building model, the aim of this public library is to foster readers’ interactions while guaranteeing its vibrant program.

Wooden library and metasequoia trees ©Aurelien Chen

Glulam post-beam system combines with the Nail Laminated Timber (NLT) roof as the support structure. With full-height glass curtain walls as enclosure façade, Mudu Library opens to its surroundings, while the double-curved roof achieves a sense of levitation. From the inside, the light-hued wood structure and decorations define three functional areas, and - at the same time - dark-colored carpet and curtain wall framework contribute to developing a binary relationship to create vitality without boundary in this 10mx10m space.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews

Credits

Location: Shanghai, China
Client: Shanghai SKF
Area: 130 m2
Architect: Atelier Diameter, part of ZhongSen Architectural & Engineering Designing Consultants
Design Team: Zhang Nan, Zhang Xiaoyuan, Gerald Epp(Canada), Benjamin Zhuang, Zhou Xiangqian, Yu Sheng
Photograhy by Aurelien Chen, courtesy of Atelier Diameter

Visit Atelier Diameter website
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054