House BRAS by DDM Architectuur in Antwerp | THE PLAN
  1. Home
  2. Architecture
  3. House BRAS

House BRAS

Private Villa

DDM Architectuur

House BRAS by DDM Architectuur in Antwerp | THE PLAN
By DDM Architectuur -

House BRAS is located on a lush green site abutting a pond in the middle of an old allotment in the suburbs of Antwerp, Belgium.

The house is designed to blend into its surrounding natural landscape. The meandering plan allows daylight to penetrate during all seasons and at any time of the day while achieving unobstructed views of the garden.

The ground floor consists of three main zones – the living area with an open kitchen, an exercise area with a swimming pool and sauna, and a room for music offering a panoramic view of the pond. These zones are physically and visually connected with glazed passages along four closed blocks covered in dark larch veneer leading to ancillary spaces such as stairs, pantry, entrance and bedrooms.

On the first floor is a master suite with views of the tree crowns and a library overlooking the pond through the double height music room.

Technical spaces and car parks are located underground and are accessible through a ramp that appears to cut through the pond. 

Trusses are integrated in the roof slopes, making it possible to realize large column-free cutouts in the natural stone envelope. These openings are finished with aluminum joinery.

To emphasize the monolithic character of the house, the fifth façade is also clad with Musschelkalk natural stone slabs. The slabs in three different sizes are placed in a directionless Roman pattern so that the roofs and façades fuse together enabling the house to blend into the landscape like a stone in a forest.

Location: Antwerp, Belgium
Client: Private
Completion: 2018
Architect: DDM Architectuur
Design Team: Dirk De Meyer, Haodong Hu, Laurent Temmerman, Angelo Vandecasteele, Annelies De Keersmacker

Consultants
Structural:
Abicon NV
Landscape: Aldrik Heirman

Lighting: BEGA

Photography: © Lenzer, courtesy of DDM Architectuur

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054