Zhubo Design CO., LTD. - Shenzhen Longyuan School Affiliated to CCNU, an happy space to stimulate student interaction
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Education
  4. Shenzhen Longyuan School Affiliated to CCNU, an happy space to stimulate student interaction

Shenzhen Longyuan School Affiliated to CCNU, an happy space to stimulate student interaction

Zhubo Design CO., LTD.

Education  /  Completed
Zhubo Design CO., LTD.

Along with times changing and urban space juxtaposition, open teaching has been gradually taking place of traditional indoctrinating teaching. Such open-ended teaching requires not only indoor classrooms, but also outdoor teaching places. Based on the situation of limited urban space, unique regional culture as well as sundry education environmental requirement, how to make a school meets all the requirements of a new era is a question now. Garden in “Urban Forest” Located in the new area of Longgang Town, Longyuan School affiliated to Central China Normal University is a nine-year comprehensive campus that meets functional needs of 3,360 students in 72 classes, mainly serving the surrounding residential people. The design of the project is based on the principle of ‘creating a nature-friendly open teaching environment’. Inspired by the combination of corridors and alleys in traditional Chinese architecture and based on the principle of openness and flexibility, colorful outdoor learning, living and interactive space are created through the full use of space. Architects bring an unique green valley in the corner of urban high buildings. Unlike common school, this is an unconventional school with a plot ratio of 1.24. In the case of such a narrow space, how to lay out the teaching space to meet the needs of compatibility of traditional teaching and open teaching is a major design challenge. At the beginning of project, design team studied the teaching content, teaching methods, psychological characteristics and learning pressure of primary and middle schools respectively, finding that the imaginative primary school students are more suitable for diverse spaces and playful places, while the self-conscious gradually matured middle school students prefer quiet places, independent spaces for group discussions and exercise on the court. Based on demand, Longyuan School has a L-shaped layout in architecture plan. On one hand, similar teaching units are placed relatively concentratedly, ensuring appropriate lighting condition in close distance and forming courtyards with different style. The courtyard is not directly landed, but placed on a splendid green slope to create a garden-like campus environment and ample activities. The indoor sports arena is placed next to the outdoor sports field, forming a clear division of active and quiet with the school’s teaching area. The administrative office building is placed at the entrance to facilitate the management of the traffic flow. Canteen is placed in the southwest corner of the site to facilitate logistics and transportation. It is also following Shenzhen’s leading wind direction, which is easy for the odor to spread out. As partition between teaching area and sports area, the social corridor runs through the whole campus space like a “Dreamy Passageway”. Five different color mass of “Golden Forum”, “Wooden Stage”, “Water Sound Room”, “Fire Painting Pavilion” and “Earth Workshop” are connected with corridors through stairs and ramps. At the same time, a lot of diverse communication spaces such as platforms and staircase spaces are added into the corridors. This enriches the corridors space morphology and also reduces the interference of the stadium to the teaching area. Children stroll, play, meet, communicate and discuss here, making learning a fun way of life. Children’s Playground The main spatial layout of Longyuan School is divided into primary school teaching building, middle school teaching building, lecture theater, corridor area, gymnasium, staff dormitory building and canteen. Different functional areas connect with each other through steps, ramps, lanes, corridors and courtyards, creating an interactive teaching system with functional space that do not interfere with each other but conveniently connected. The teaching room is placed in a quiet inner area which is divided into aboveground part and the landscape part functionally. The aboveground part is the conventional classrooms. Primary and middle schools are located on the south and north sides of the teaching area. They have separate entrances and pedestrian streamlines. The specialized classrooms are set between the primary school and middle school, which is convenient for the arrival of students of different grades. At the same time, it conforms to the idea of sharing hardware and software resources of nine-year school. The landscape part is a collection of personalized teaching space, including music classroom, art classroom, dance classroom, gymnastics room and indoor sports arena. Landscape design closely links the overhead courtyard on the first floor with the platform on the second floor. The undulating grassland slopes and outdoor platforms form a rich and interesting public space system, which provides a suitable place for various open and exploratory learning methods, so that children can wander in the green hill garden with undulating ground and learn in nature environment. The main users of a school are the children who will retain childhood memories in the school. In the condition that the spacial form of traditional classroom can not be changed, from a more humanistic and creative point of view, the design of Langhong School creates more accessible “blank” space to stimulate student interaction and give children the happy space they should have at their age.

Credits

 Shenzhen
 中国
 Langhong Real Estate
 08/2019
 52440 mq
 Zhong Qiao
 Xiao Wenhang, Li Yisheng, Cao Taiming, Qu Yu, Zhu Huanhuan, Chen Pu, Li Zhuangwei, Zhong Hanlu, Chen Zhuo
 Su Shengliang, Wu Qingshan, John Siu

Curriculum

Founded in 1996, Zhubo Design is mainly engaged in architectural design and relevant design and consulting services ranging from architectural design to urban planning, landscape design, interior design, etc., and is committed to the comprehensive development of the industrial chain of design and architectural technologies. After more than 20 years of development, we have expanded design services including prefabricated architecture, BIM technology, green building, sponge city, intelligent building and so on.
Taking the architectural design as the core business, we increasingly expand our businesses. On the one hand, we pay more attention to the research and application of advanced technologies and are awarded “National High-tech Enterprise” and recognized as the first group of “Prefabricated building industrial base”. On the other hand, we extend our reach on urban planning, civil design, landscape design, EPC, whole-process engineering and other consulting services.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag

#Shortlisted #Cina  #Calcestruzzo armato  #Edificio scolastico  #Shenzhen  #Copertura in cemento  #ZHUBO Design Co., Ltd. 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054