Raulino Silva Arquitecto - Leça do Balio House, a modern and rational villa for a wonderful stay in Portugal
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Villa
  4. Leça do Balio House, a modern and rational villa for a wonderful stay in Portugal

Leça do Balio House, a modern and rational villa for a wonderful stay in Portugal

Raulino Silva Arquitecto

Villa  /  Completed
Raulino Silva Arquitecto
Leça do Balio House is located in the new subdivision of Chantre, in the municipality of Matosinhos. The lots are large and have granite fencing walls in the region, being the location close to the city of Maia, in the North of Portugal.

The land belonged to Quinta do Chantre, which was built between 1732 and 1736, to serve as a resting place for the master canon of the Cathedral of Porto. The building project, which has a chapel, was designed by the famous Italian architect Nicolau Nasoni, who built many buildings in the city of Porto, through his unique language, in the Baroque and Rococo style.

The housing project is for a family of four with several pets (cats, dogs and many fish). The house is organized on two floors and has three volumes that configure a large central courtyard.

On the lower floor, the entrance next to the central courtyard allows direct connection to the three areas on the ground floor. To the south we have a suite for the guests, with a private bathroom and dressing room, both with patios.

To the north we have the garage for two cars. To the west, a small bathroom with a water tank, the kitchen and the living room that extend to the pool. In the living room we have a wood stove and an aquarium built into the wall.

On the upper floor, through the stairs and corridor that surround the central courtyard, we have access to the master suite, with a private bathroom and two dressing rooms on the south side. To the north above the garage, we have the technical area and the laundry room with a patio that allows drying clothes outdoors. In the west area we have two more bedrooms, with bathrooms illuminated by skylights, and a library with access to the terrace.

In the garden with several trees in the region, we have a large swimming pool and an outdoor wood-burning fireplace in apparent concrete with a circular shape.
The exterior floors are all in exposed concrete. Black gravel was also placed in the garden, the stone is the same as the Valongo slate used to cover the facade.

Inside, the floating floor with large and wide planks is used in all spaces. In the bathrooms, natural marble slabs were used to clad the walls. In the kitchen, all cabinets have doors and drawers in white lacquered glass, with counter tops and washbasins made with solid Krion material. Valongo slate stone cladding is also used on the living room wall, where we have the wood burning stove.

Credits

 Matosinhos
 Portugal
 private
 01/2021
 500 mq
 Raulino Silva Architect
 Raulino Silva
 João Morgado

Curriculum

Raulino Silva (Portugal, 1981) is an architect at the Escola Superior Artística do Porto and he has his own office in Vila do Conde, since 2011.
He participated in the Bergamo Architecture Workshop in Italy, organized by the Faculty of Architecture of Milan, and was a guest speaker for The Plan Magazine, at the Perspective Europe Forum in Venice 2018, and by ESAP, in an Open Class of the Seminar of the Integrated Master of Architecture in Porto, in 2020.
In 2019 he received the medal of merit for the city of Vila do Conde and won the Europe 40 Under 40 Awards from The European Center for Architecture.
The constructed works have already received the International Architecture Awards 2020 and 2018, by The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design, the IF Design Awards 2019, organized by the IF International Forum Design GMBH, the Iconic Awards 2017, organized by the German Design Council and the Baku International Architecture Award 2015, promoted by the Order of Architects.

http://raulinosilva.blogspot.c...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag

#Finalist #Portogallo  #Calcestruzzo  #Residenza  #Matosinhos  #Raulino Silva Arquitecto 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054