Studio Link-Arc, LLC - Cuizhu Foreign Language School, extending learning spaces outdoor
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Education
  4. Cuizhu Foreign Language School, extending learning spaces outdoor

Cuizhu Foreign Language School, extending learning spaces outdoor

Studio Link-Arc, LLC

Education  /  Future
Studio Link-Arc, LLC
OVERVIEW

Located in the heart of Shenzhen’s historical district, Cuizhu Primary School establishes a new typology for schools in high-density subtropical urban environments. Based on a terraced massing, classrooms sit loosely on large public platforms, forming a series of shaded outdoor spaces which extend traditional learning space.

Six courtyards are carved out of the massing to respond to and extend the surrounding context, and also to bring light, fresh air into very corner of the school. A series of roof terraces populated with lush plantings returns nature to the campus and rewards the city with a beautiful fifth elevation (the roof plane).

SITE AND INSPIRATION

The project site is oddly shaped and exists at the intersection of two major urban thoroughfares. The massing responds to this by creating a strong urban wall on the northwest and northeast sides of the project to create a strong civic presence.
Existing historical pathways are conceptually reconfigured on the site as courtyards that bring light and air into the project, creating a porous urban condition that breaks down the strong urban massing.

Inspired by images of historic rice paddies, the urban mass terraces to the south to create a stepped landscape with a dynamic program layout.

FORM AND LANDSCAPE

The design of the Cuizhu School evinces a deliberate strategy that spatially and compositionally links the landscape design and massing to the site and environs beyond.

The terraced massing of the school steps down to the south to allow access to light and air, and to promote a congenial relationship to the open athletic spaces associated with the school. The voids in the massing create urban entry spaces on the northwest, and conceptually extend exterior open spaces to the south and west.
Linking the massing to the angled program layout creates a dynamic terraced form that extends the landscape from the ground level to the roof of the school. A dynamic exterior landscape adds an additional level of nuance for children and visitors, while promoting exterior programmatic differentiation.

MASSING AND LAYOUT
The program layout, the massing, and the civic space strategy of the Cuizhu School are all carefully linked to maximize the potential of each in relation to the other.

The program bars are arranged from a position of basic clarity. Regular classrooms, Special Classrooms, and Offices are arranged for clarity and adjacency and are adjusted to match the particulars of the site and desired compositional goals.
The hard edges of the adjusted program massing are curved to create figural voids. The floors of these voids are lifted to create raised courtyards that create public amenities for students and faculty. A roof garden on top of the terraced massing creates a fifth facade visible from nearby high-rises and a programmed public space for users.

Credits

 Shenzhen
 China
 Development and Reform Bureau of Luohu
 09/2023
 44000 mq
 Yichen Lu
 Razvan Voroneanu,Kenneth Namkung, Shiyu Guo, Jiajian Min, Chuanzhang Li, Zeynep Ugur, Pablo Taberna, Furui Sun, Paola Ponzini, Yoko Fujita, Shixuan Sun

Curriculum

Based in New York City, Studio Link-Arc, LLC is an international team of architects and designers. Our name, Link-Arc, refers to the practice’s collaborative nature as well as the company’s mission, which is to work across disciplines to create strategy and design in the fields of urban planning, architecture, spatial art and landscape. We accomplish this by linking knowledge, resources, and intelligence, from multiple perspectives and diverse backgrounds.

Our body of work includes innovative projects at all scales. We see the relationship between architecture and context as an opportunity to create new context, new nature and a new understanding of the world. Through research, we uncover the essential truths unique to each project, and use those truths to create concepts and to shape form. We endeavor to create refined works of architecture. We create spaces that promote contemplation and imagination and provide quiet satisfaction through the simple act of occupation.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054