1. Home
  2. Award 2017
  3. House
  4. Tin House

Tin House

Henning Stummel Architects

House  /  Completed
Henning Stummel Architects
The back land site of the Tin House is entered from a modest London street through a ‘massive’ Soanian brick double-height arch – a gateway to a remarkable domestic inner world.
Creating a secluded place was a priority. The architects’ response was to develop a low, inward-looking, tranquil courtyard that is open to the south yet offers privacy, both visual and acoustic. The design is a composition of different pavilions: six earth-coloured metal-clad pyramidal top-lit forms. The Tin House maximizes space through these six interconnected pyramidal pods where the colour coated steel GreenCoat PLX BT was specified for the roofs and faćades. This gave cohesiveness to the separate but conjoined units allowing the project to create a dialogue with the warm, earthy London brick which surrounds the site. GreenCoat PLX BT features a Bio-based Technology (BT) with a substantial portion of the traditional fossil part replaced by a bio-based alternative like rapeseed oil. This unique, patented solution by SSAB reduces the environmental footprint of the house significantly.
This modest and utilitarian finish accentuates the monolithic and sculptural quality of the design. A calm rectangular pool of water allows for condensation cooling and the sun’s reflections from the water bring the fac¸ades to life. Each pavilion accommodates a room. Secondary spaces such as toilets and stairs are hidden within the capacious double walls of the links between pavilions, so that the final design reads as an enfilade of generous top lit spaces. The pavilions are gently moulded to make efficient use of the site.
The roof shape has a low contour and maximizes spatial volume. This source of light from above brings the spaces to life. The roof-lights can be opened and on warm days the stack effect ensures that fresh cool air is drawn in from above the pool. The Pantheon and the work of James Turrell have influenced the design of the top lit pavilions.
As one moves through the building the layout gives a changing enfilade of vistas and views, the geometric forms accentuated by the simple utilitarian finishes. The brick fireplace mirrors the entrance gateway in its scale and texture and acts as a ‘touchstone’ at the heart of the composition, grounding the house around a hearth.
The pavilions are super- insulated (250 mm of PU foam) and relatively airtight. A heat-recovery air system ensures energy efficient ventilation throughout the colder months. Full of inventiveness, the cleverly detailed thick walls contain the services. The house has a beautiful balance of delight and is obviously an uplifting and practical place to live.

Credits

 London
 United Kingdom
 Alice Dawson & Henning Stummel
 12/2015
 264 mq
 Lead Architect: Henning Stummel, Project Architect: Eliana Sousa
 MHA - Structural Engineers, Lead engineer:Michael Hadi, Project Engineer: Mathai Mathew
 Artur Koziol, from Art & Design
 Mha Structural Engineers
 Greencoat cladding, Rooflight Company, Valchromat interiors
 Luke Caulfield and Tim Soar

Curriculum

We are a small, award-winning architectural practice, founded by Henning Stummel in 2000. We are passionate about architecture, design and place-making, working closely with our clients to develop the brief and deliver projects which engage and delight. Our process is developed through listening and clear communication, both visually and verbally, this empowers clients and convinces planners. We are a dedicated team who enjoy attention to detail. It is important to us that completed projects are successful in design as well as responsible to the environment and social impact.

http://www.henningstummelarchi...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054